Voor banden begint de winter van zodra de buitentemperatuur onder de 7°C zakt. Onder deze temperatuur verhardt het rubber van de zomerbanden waardoor die minder efficiënt worden.
Van zodra er sneeuw, ijs of ijzel op de weg ligt, voelen vele automobilisten zich niet veilig op de weg. Dat is nochtans niet nodig, voor zover ze over de juiste uitrusting beschikken. Vergelijk het met sandalen waarmee je een berg wil beklimmen: theoretisch kan het wel, maar het is niet veilig. Voor automobilisten zijn sneeuw en ijs de grootste gevaren in de winter. Nochtans gebeuren 9 van de 10 ongevallen niet op besneeuwde of beijzelde wegen. Sneeuw is dus wel een risico maar er zijn andere gevaren om op te letten.
Uit studies blijkt dat de meeste ongevallen gebeuren in de stad, op rechte wegen, en dichtbij huis. Bestuurders zijn inderdaad voorzichtiger in bochten (haarspeldbochten, blinde bochten) maar eens ze op bekend terrein komen, verslapt de concentratie en neemt de 'automatische piloot' het over. Bij stapvoets rijden in druk verkeer verhoogt bijgevolg de kans op een ongeval.
68% van de ongevallen gebeurt in de bebouwde kom en in 20% van de gevallen is er zelfs geen ander voertuig bij betrokken.
Een korte remafstand is bijgevolg essentieel om ongevallen te vermijden. In winterse omstandigheden is de remweg van een winterband beduidend korter dan van een zomerband. Vandaar dat het belangrijk is om in de wintermaanden over te schakelen op gecertificeerde winterbanden.
(bron: Michelin)