Er is maar 1 juist antwoord: "dat hangt er vanaf". Dat komt omdat er in het dagelijkse verkeer veel elementen zijn die een invloed hebben op het kilometerrendement.
Wat leren we uit Europese statistieken?
Er blijken Europese statistieken te zijn die aangeven dat het gemiddelde ligt tussen 25.000 en 50.000 km voor bestuurders met een normale rijstijl. Heb je een rustige rijstijl, zijn pieken tot 75.000 mogelijk. Maar met een sportievere rijstijl kan dat ok dalen tot onder de 10.000 km.
Bijgevolg, zelfs als de banden in principe zijn ontworpen om tussen de 40.000 en 50.000 km mee te gaan, kan dat in werkelijkheid verrassend anders zijn.
Vijf elementen
Er zijn ten minste vijf elementen die de kilometercapaciteit kunnen beïnvloeden.
Allereerst het type auto, gezien het vermogen, het koppel en het remsysteem doorslaggevend zijn. De staat van het voertuig telt ook. Een auto die goed onderhouden wordt, zal de banden minder belasten. Vergeet ook niet dat gewicht ook een belangrijke rol speelt: niet alleen het gewicht van de wagen, maar ook de lading die in de auto wordt geplaatst, zijn belangrijk. Een volgend belangrijk element is de aard van de weg waarop wordt gereden: een snelweg is een gunstiger omgeving voor een band dan een stadscentrum waar veel meer moet worden gedraaid en geremd. En tot slot is er ook nog het type wegdek (vlak asfalt, onverhard, ....
Speelt de grootte van de band een rol? Absoluut!
Een belangrijke rol is weggelegd voor het type band waarmee je rijdt. Er zijn namelijk aanzienlijke verschillen tussen modellen die zijn ontworpen voor (bijvoorbeeld) toeristisch, sportief of wintergebruik.
Bovendien moet rekening worden gehouden met de maat van de band. Zo is het best mogelijk dat bij identieke auto's en rijomstandigheden twee banden met verschillende maten een levensduur hebben die sterk verschilt.
Een mooie doelstelling = 50.000 km
De vier banden op een gewone stadsauto zullen in principe een langere levensduur kunnen bereiken dan banden op een sportieve auto of op een auto die veel zwaarder is (zoals de SUV's of 4x4's). Deze laatsten vereisen gewoonlijk banden met een breder raakvlak op het wegdek, waardoor ze weliswaar een betere grip hebben, maar natuurlijk ook veel meer wrijving.
Niettemin worden de meer dan 50.000 km die binnen het bereik van elke stadswagen ligt, dikwijls gedwarsboomd door het gedrag van de bestuurder. Daardoor kan de levensduur tot 50% lager liggen dan verwacht.
De bestuurder maakt een verschil
De autobestuurder heeft een erg belangrijke invloed op lijst is uitgebreid, van onjuiste bandenspanning tot een verre van ideale rit, wat vervolgens leidt tot onregelmatige en versnelde profielslijtage.
Zeer belastend is de stedelijke omgeving: parkeermanoeuvres, veel bochtenwerk, parkeren tegen een stoeprand, herhaald versnellen en remmen.
De meest gunstige habitat voor een bandprofiel is de snelweg zonder files, waar de constante snelheid en de lange rechte stukken ideale omstandigheden zijn voor een lange levensduur.
Bron: Pirelli, aangevuld met eigen vaststellingen