Europese richtlijnen hebben een invloed op de banden die je koopt. En ook als je de aanschaf van aluminium velgen overweegt, zal je bandenspecialist wijzen op de mogeljike verplichting van sensoren die de bandendruk opvolgen.
De meest recente beslissingen zijn die over het bandenlabel en de TPMS sensoren.
Dat nieuwe label vervangt de huidige etiketten die sinds 2012 in voege zijn.
De belangrijkste vernieuwingen:
Meer toelichting lees je in dit artikel Nieuwe labelling vanaf mei 2021.pdf
Sinds 1 november 2012 worden alle banden van personenwagens, bestelwagens en bedrijfsvoertuigen die op de Europese markt verkocht worden, voorzien van een label. Op dit etiket wordt informatie gegeven over 3 criteria:
Europa zoekt naar oplossingen voor duurzame mobiliteit onder invloed van de klimaatverandering en het Europese concurrentievermogen.
In 2006 heeft de Europese Unie benadrukt dat ze tegen 2020 het totale energieverbruik met 20% wil terugdringen. Eén van de acties om dat te realiseren, is de labelling van banden.
In het kader van een vermindering van de CO2-uitstoot door auto’s en bedrijfswagens werden in 2007 de banden benadrukt omdat ze een belangrijke invloed hebben op het brandstofverbruik.
De rolweerstand van banden veroorzaakt 20% à 30% van het brandstofverbruik. Maatregelen om de rolweerstand te verkleinen zijn dus belangrijk om het energieverbruik én de CO2-uitstoot te verminderen.
Daarnaast werd uit onderzoek vastgesteld dat verkeerslawaai schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Vandaar dat minimumnormen worden opgelegd voor rolgeluidemissie van de banden.
De etikettering moet de eindgebruiker informeren en aanmoedigen om:
Het bandenlabel geeft de autobestuurder informatie over 3 belangrijke criteria. Uit de bevraging van consumenten leerden de bandenfabrikanten echter dat autobestuurders nog andere criteria belangrijk vinden in de keuze van banden:
Bij de ontwikkeling van nieuwe banden worden vanzelfsprekend alle criteria in aanmerking genomen.
Het bandenlabel geeft dus al een goede basis om banden met elkaar te vergelijken maar bij de keuze van banden zijn ook andere criteria belangrijk. Daarom is het zeer aan te bevelen om de mening van een bandenspecialist te vragen.
TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System. Het is een elektronisch systeem dat de bandenspanning controleert en een signaal geeft aan de bestuurder als er een verminderde bandendruk wordt waargenomen.
Een goed functionerend TPMS-systeem heeft verschillende voordelen:
Sinds 1 november 2014 is de Europese richtlijn van kracht die bandenspanningscontrolesystemen verplicht aan alle nieuw geregistreerde auto's. Die verplichting was er al voor de nieuwe automodellen die sinds november 2012 op de markt werden gebracht.
TPMS is een verplicht onderdeel van de auto. De autofabrikanten kunnen echter kiezen tussen een direct en een indirect TPMS-systeem, zolang ze maar voldoen aan de eisen van de Europese richtlijn.
Directe TPMS-systemen werken met sensoren. Indirecte TPMS-systemen werken zonder sensoren. Het verschil is zeker belangrijk bij de aankoop van nieuwe velgen, want als de wagen is uitgerust met een direct TPMS-systeem moet je rekening houden met sensoren die in de velgen worden geplaatst.
Een direct TPMS-systeem meet met de sensoren in de velgen permanent de bandendruk.
Een indirect systeem daarentegen meet aan de hand van de ABS en ASR-sensoren de rotatiesnelheid van de wielen. Een band met een lagere spanning draait sneller waardoor het systeem een signaal geeft. Daarnaast worden trillingen in de wielen gemeten via een geavanceerd systeem. Een verandering in die trillingen geeft een extra indicatie van spanningsverlies.
De werking van een direct TPMS-systeem is veel precieser dan van een indirect systeem.
De aankoopprijs van TPMS-sensoren kan verschillen naargelang het merk en het type van de wagen, én het type van de velg. Je houdt best rekening met een kostprijs vanaf €75 per velg (excl. BTW).